Црква Успение Богородичино со конаци

Успение на Пресвета Богородица е главната црква во штипското Ново Село и седиште на Новоселската парохија. Црквата е отпочната со градба во 1836 година и е завршена во 1850 година. Изградена е од градителот Андреја Дамјанов со неговата тајфа – браќа и претставува голема трокорабна базилика со пространи галерии на катот. Повеќе…